Plezier is de motivator tot ontwikkelen
Midden in de levendige wijk Overvecht, aan de rand van Utrecht, ligt de woonlocatie Faros. Hier wonen vierentwintig mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking. Als begeleider zorg je voor een veilig en gezellig thuis voor de bewoners. Nabijheid bieden in een ongedwongen sfeer is hierbij belangrijk. Dit kan door samen een spelletje te doen, wat te kletsen of met elkaar koffie te drinken. Bij onenigheid help je bewoners om er samen uit te komen en ondersteun je ze als er zaken zijn die ze lastig vinden. Er zijn mensen die veel ondersteuning nodig hebben, maar ook mensen die veel zelf kunnen. Daarom zijn er drie groepen ingedeeld naar gelang de behoeften en hulpvraag van de cliënten.
Drie groepen
In groep 1 begeleid je bewoners meer individueel. Ze zijn graag op hun eigen kamer om te kleuren of te computeren bijvoorbeeld. Eten en koffie drinken doen ze veelal gezamenlijk. De bewoners van groep 2 zijn echte gezelschapsmensen en zijn vaak te vinden in de woonkamer om te kletsen of een spelletje te doen met de begeleiding. De laatste groep, groep 3, bestaat uit een bewoners die veel zelf kunnen en zo nu en dan hulp vragen aan de begeleiding. Alle groepen hebben een eigen ingang en een eigen huiskamer, maar bewoners kunnen elkaar altijd opzoeken.
Begeleiding
De begeleiders helpen de bewoners zich thuis te voelen en maken het gezellig. Plezier is de belangrijkste drijfveer voor ontwikkeling en een ieder doet dat op zijn of haar eigen wijze. Er is vierentwintig uur per dag begeleiding aanwezig en elke groep wordt op een andere manier begeleid. Begeleiders van groep 1 zorgen er vooral voor dat cliënten zich veilig voelen. Zij hebben met name individueel behoefte aan overzicht in activiteiten (dag- avondindeling) en soms ondersteuning in onderlinge communicatie. Bij groep 2 is er eveneens sprake van ondersteuning bij het indelen van hun dag. Het accent ligt hier echter meer op het gezamenlijk ondernemen van activiteiten en ondersteuning bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Bij groep 3 help je bewoners vooral om zoveel mogelijk zelf te doen en wordt er regelmatig gecheckt hoe het gaat. Begeleiding is hier bijvoorbeeld van belang bij een conflict waar zij gezamenlijk niet uitkomen. De begeleiding is dan vooral aanwezig om gedrag te duiden. Het betreft hier een meer coachende rol van de begeleider. Op Faros zelf is geen daginvulling; bewoners hebben werk of dagbesteding buitenshuis. In de buurt zijn veel dagbestedingscentra waar ze terecht kunnen en met veel plezier werken.
Enthousiaste vrijwilligers
Het winkelcentrum Overvecht en het treinstation bevinden zich op loopafstand. Het team wordt regelmatig geholpen door een enthousiaste groep vrijwilligers. Zij ondernemen wekelijks activiteiten met individuele cliënten. Zo gaan zij onder meer mee als bewoners lekker willen fietsen door de nabij gelegen weilanden. Maar ook voor een gezellig middagje winkelen of leker koken op Faros zijn deze vrijwilligers altijd wel te vinden. Daarnaast zijn ze ook enthousiast aanwezig bij groepsuitstapjes.
Naast deze locatie, kan je Abrona ook vinden in Utrecht op de volgende plekken: