Duo-leren bij Abrona: leren en werken in een hecht team

Op een locatie werken waar je je snel thuis voelt, in verbinding bent met je team én op jouw eigen tempo het vak mag leren? Dat is precies wat Gioya en Arnold ervaren op woonlocatie Oirschot. Als zij-instromers nemen ze deel aan het Duo-lerenproject, waarbij ze samen worden ingeroosterd en op een laagdrempelige manier het vak leren, terwijl ze wekelijks hun MBO-niveau 4 opleiding volgen bij het Dulon College in Ede.

Een warme landing op Oirschot

“Geen dag is hetzelfde,” vertelt Arnold enthousiast. “We werken hier in een steady team met veel ervaring, en dat merk je meteen. Vanaf dag één werden we goed begeleid en voelde het als thuiskomen. De eerste weken kregen we alle ruimte om te wennen en in ons eigen tempo te leren.”

De opzet van het Duo-lerenproject is dat je wordt gekoppeld aan een gelijkwaardige partner. “Vooraf kregen we een rondleiding om te kijken of de locatie bij ons paste. Je merkt echt dat er veel aandacht wordt gegeven aan onze begeleiding,” vult Arnold aan.

 “We krijgen echt de tijd om een band op te bouwen met de bewoners en samen activiteiten te ondernemen,” zegt Gioya. “Het voelt goed om te merken dat er in ons wordt geïnvesteerd.” Gioya en Arnold werken de eerste drie maanden naast een ervaren collega. Daarna worden ze als duo ingeroosterd en staan ze als duo naast een ervaren collega om op terug te vallen. 

Een bewuste overstap naar de zorg

Gioya en Arnold komen beiden uit een andere sector en maakten bewust de switch naar de zorg.

Gioya: “Ik was kok in de horeca, maar wist altijd al dat ik graag mensen wilde helpen. Ondanks dat ik leerlingen begeleidde, voelde ik dat dit niet helemaal was wat ik wilde. Via een kennis kwam ik bij Abrona terecht en ontdekte ik Duo-leren.”

Arnold: “Ik heb een MBO-opleiding Recreatie en Toerisme afgerond, maar wist niet direct wat ik wilde doen. Daarna begon ik aan een HBO-studie, maar maakte die niet af. Ik werkte uiteindelijk vijf jaar in de horeca, maar op een gegeven moment dacht ik: ‘Is dit het nou?’  Toen ik in mijn werk steeds vaker in contact kwam met mensen met een licht verstandelijke beperking, merkte ik hoe leuk ik dat vond. Na gesprekken met vrienden en familie besloot ik dat ik iets anders wilde. HBO Social Work leek me interessant, maar ik wilde ook direct praktijkervaring opdoen en een inkomen hebben. Toen kwam ik bij Abrona uit en ontdekte ik Duo-leren.”

Wat heb je nodig om op Oirschot te werken?

Volgens Gioya en Arnold vraagt werken op deze locatie om geduld, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. “Je moet openstaan voor de bewoners en echt de tijd nemen om hen te leren kennen,” zegt Gioya. “Daarnaast moet je goed kunnen omgaan met onverwachte situaties en veranderingen.”

Arnold vult aan: “Je moet ook rustig blijven als dingen anders lopen dan verwacht. De sfeer kan wisselen en bewoners kunnen soms stemmingswisselingen hebben. Vooral in de winter merk je dat extra goed. Dat was na de zomer weer even wennen.”

Een diverse doelgroep

Op Oirschot wonen 16 bewoners met een licht verstandelijke beperking. De zorgvraag is breed en loopt uiteen van autisme en borderline tot depressie. “Wat ik hier mooi vind, is dat je samen met de cliënt kijkt naar wat haalbaar is. Je werkt heel ontwikkelingsgericht en zet kleine stapjes,” zegt Gioya. “Daarnaast ben ik een echte teamplayer, dus toen ik hier kwam, kon ik meteen actief meebouwen aan de groep.”

Arnold merkt dat sommige cliënten streetwise zijn, wat het werk extra uitdagend maakt. “Iedere bewoner heeft zijn eigen benadering nodig. Je leert snel schakelen en afstemmen op wat iemand nodig heeft.”

Werken als persoonlijk begeleider of begeleider C

Diego, coördinerend begeleider op Oirschot, werkt al jaren bij Abrona op verschillende locaties. “Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om een hecht team neer te zetten, waarin samenwerking en een fijne werksfeer voorop staan,” vertelt hij.

De rol van persoonlijk begeleider

Voor de rol van persoonlijk begeleider zoekt Abrona een ervaren, open en betrokken collega die goed contact onderhoudt met verwanten en een voorbeeldrol kan vervullen in het team. In deze rol coördineer je de zorg voor ongeveer acht bewoners en ben je verantwoordelijk voor het opstellen, evalueren en bijstellen van hun ondersteuningsplannen.

Lees hier meer over de rol van persoonlijk begeleider

 

De rol van begeleider C

Als begeleider C sta je naast de bewoners en help je hen zichzelf staande te houden. “Je moet niet snel schrikken en goed kunnen meebewegen,” zegt Diego. “Betrokkenheid en enthousiasme zijn essentieel.” Je ondersteunt de persoonlijk begeleider bij bepaalde bewoners en werkt doelgericht om de zorg samen zo goed mogelijk te organiseren.

Lees hier meer over de rol van begeleider C

Een team waar je je welkom voelt

Het team op Oirschot is ervaren en betrokken. “We willen dat iedereen zich hier echt thuis voelt,” zegt Diego. “Er is ruimte om te leren, te groeien en successen te vieren.”

Ben jij benieuwd of Oirschot iets voor jou is? Kom langs voor een kop koffie en ervaar zelf hoe het is om hier te werken.

Neem contact op met Stephanie Hund - telefoon 06-15377330 of mail naar stephanie.hund@abrona.nl

Of vul het contactformulier hieronder in.