Van veel activeren tot ADL met liefde: Sterrenberglaan

“In mijn werk zijn zoveel dankbare momentjes. Bijvoorbeeld als een cliënt uit het niets zegt: ‘ik vind je lief’. Of als iemand die moeite heeft met namen onthouden ineens je naam zegt.” Aan het woord is Riëtte Knoops, persoonlijk begeleider op de Sterrenberglaan. Op deze locatie zie je veel verschillend gedrag en wonen relatief veel oudere cliënten. We gingen met Riëtte in gesprek over haar werk: van het bijzondere van mensen activeren en ADL-zorg bieden tot hoe haar werk haar uitdaagt.

“De diversiteit trok me hierheen”

Het was voor Riëtte een bewuste keuze om op de Sterrenberglaan te gaan werken, vertelt ze al snel in het gesprek. “De doelgroep is zo divers. Je werkt hier met mensen met het syndroom van Down, autisme, gedragsproblematiek... Daarnaast zijn de cliënten vaak wat ouder. Die diversiteit trok me hierheen. Op veel andere plekken werk je met één van deze thema’s, hier krijg je alles te zien.”

Mensen een zinvolle dag geven

Op de locatie is veel aandacht voor het activeren van de cliënten. “We hebben hier medewerkers die daarin gespecialiseerd zijn en we bieden veel aan op dat gebied. Van beweging tot muziek. Naast de groepsactiviteiten kijken we ook hoe we mensen individueel een zinvolle dag kunnen geven. Sommigen helpen met de tafel dekken of het glasafval wegbrengen, weer een ander heeft een eigen tuintje. Iedereen vindt wat anders leuk en belangrijk, dus je kijkt als begeleider goed naar wie je voor je hebt.”

Bekijk hier de vacatures op de Sterrenberglaan

ADL met veel liefde

Omdat de doelgroep wat ouder is, komt er bij haar werk ook regelmatig ADL-zorg kijken. Dat betekent niet dat er automatisch veel overgenomen wordt. Riëtte: “We proberen ervoor te zorgen dat mensen zelfredzaam blijven en ondersteunen ze daarin. Als iemand bijvoorbeeld nog zijn eigen stropdas kan omdoen, helpen we zodat hij dat kan blijven doen. Mensen zijn daar vaak erg trots op.” 

Lukt iets echt niet meer, dan bespreekt Riëtte dat met de cliënt en vraagt ze of het oké is dat ze helpt. Ze vindt ADL een dankbare taak. “Ik zou zelf ook geholpen willen worden. En mijn collega’s en ik stoppen er veel liefde in, en soms een grapje. Dat vinden de cliënten leuk en zo maken we het ook niet te zwaar.”

“De ADL doen we met veel liefde, en soms een grapje. Dat vinden de cliënten leuk en zo maken we het niet te zwaar.”
 

Een extra laag in de zorg

Brengt het werken op de Sterrenberg ook uitdagingen met zich mee? Riëtte vertelt dat mensen in deze doelgroep niet altijd goed kunnen communiceren waar ze last van hebben of wat ze nodig hebben. Dat vraagt wat van je als professional, namelijk goed klinisch redeneren en verder kijken dan normaal. 

“Er is hier op de locatie iemand die af en toe uitvallen heeft, maar dat zelf niet altijd kan aangeven. Dan ben je continu aan het kijken: wat heb je nodig? Moet er een gedragsdeskundige komen, of een arts? Dat is het uitdagende van werken in de gehandicaptenzorg: er zit een extra laag in de zorg. Omdat je de cliënten niet altijd goed begrijpt, moet je verder kijken. En dan is het extra bijzonder als je mensen de juiste zorg kan bieden.” 

“Ik kan echt naar cliënten opkijken”

In de twee jaar dat Riëtte nu op de Sterrenberglaan werkt, heeft ze al veel mooie herinneringen met de cliënten opgedaan. Bijvoorbeeld uitstapjes naar de dierentuin en samen winkelen, maar ook de kleine, dankbare momentjes. “Bijvoorbeeld als een cliënt uit het niets zegt: ‘ik vind je lief’. Of als iemand die moeite heeft met namen onthouden ineens je naam zegt. Dat kan echt mijn dag maken.” 

Ze vervolgt: “En je leert ook van de cliënten. Veel van hen hebben een enorm doorzettingsvermogen; er is hier bijvoorbeeld een mevrouw die flinke lichamelijke beperkingen heeft en niet goed kan praten. Zij komt altijd met een glimlach uit bed. Daar kan ik echt naar opkijken!”

Riëtte’s tips 

Heeft Riëtte tips voor mensen die geïnteresseerd zijn in werken op de Sterrenberglaan? “Ja: kom eens kennismaken en ga er open in! Toen ik voor het eerst met de gehandicaptenzorg in aanraking kwam, dacht ik dat het niets voor mij was. Tot mijn tante, die al in de gehandicaptenzorg werkte, me meenam naar haar werkplek; toen was ik snel verkocht. Natuurlijk zal de ene groep je aanspreken en de andere niet, dat moet je echt ervaren. Dus: kom gewoon kijken, zet de stap!”

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden van Riëtte’s verhaal en denk je dat werken op de Sterrenberglaan bij je past? Kom dan eens kennismaken! We laten je graag de locatie zien, zodat je kunt ervaren hoe het er aan toegaat. 

Solliciteer hier op één van de vacatures voor begeleider op de Sterrenberglaan.

Of neem contact op om een keer te komen kennismaken en meedraaien.