Trainee Arjenne ontdekte dat de woonzorg goed bij haar past

Wil jij 100% zeker de zorg in, maar twijfel je nog over de doelgroep of het soort zorg? Kom het Abrona traineeship doen! In 2 jaar werk je op 4 locaties, waar je jezelf ontwikkelt als professional en alle ins en outs van de gehandicaptenzorg ontdekt. Trainee Arjenne (20) is nog maar een half jaar bezig, maar merkte al gauw dat de zorg op een woonlocatie goed bij haar past. We bellen haar op om te horen wat haar ervaringen zijn.

Leuke, diverse groep

“In februari startte ik met het traineeship en ik kreeg meteen een heel fijne, diverse groep. Op Sterrenberglaan 10 wonen ouderen van heel verschillende niveaus. Sommigen van hen doen veel zelf, anderen hebben het nodig dat je alles van ze overneemt. Ik hielp met de ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen), maar ging bijvoorbeeld ook mee naar afspraken. Ik vond het heel leuk en wilde eigenlijk niet meer weg bij die groep!”

Aan het woord is Arjenne Lekkerkerker, 20 jaar oud en sinds begin 2024 trainee bij Abrona. Ze rondde de opleiding Begeleider Specifieke Doelgroepen op het MBO af en liep tijdens haar opleiding stage in de ouderenzorg en dagbesteding voor kinderen met een beperking, maar ze bleef twijfelen over waar ze wilde werken. Tot Abrona op haar pad kwam: haar zus, die er al werkte, vertelde haar over het traineeship en Arjenne besloot te solliciteren.

Eerst meekijken, dan zelf meer doen

“Ik had geen ervaring met zorg op een woonlocatie en met ADL, dus daar wilde ik mee kennismaken. ADL-zorg verlenen was even wennen. Maar je krijgt veel inwerktijd en kan goed meekijken met collega’s hoe zij dat doen.” 

De inwerkperiode vindt Arjenne prettig. “Je gaat eerst meekijken, dan geleidelijk zelf meer doen. Zo vorm je je eigen manier van met de cliënten omgaan. Van je collega’s krijg je tips en tops en je kan altijd op hun terugvallen als je niet weet hoe je iets moet aanpakken.” Inmiddels is ze gestart op de tweede locatie van haar traineeship, op locatie Orionplein.

Je werkdag als trainee

Hoe ziet een werkdag in het traineeship er eigenlijk uit? Arjenne vertelt: “Ik draai twee soorten diensten: dagdiensten en avonddiensten. De dagdienst is van 7.30 tot 15.00 uur en de avonddienst van 15.00 tot 22.30 uur. Je hebt iedere dag een behoorlijk vaste routine: je start met het lezen van de rapportages, om te kijken wat er speelt. Daarna ga je op tijd de pillen lopen, mensen uit bed halen en hen helpen met omkleden en douchen. Rond lunchtijd eet je samen en daarna breng je mensen naar bed om uit te rusten, of breng je ze juist naar een andere activiteit. Ook de koffiemomenten en andere activiteiten zijn strak ingepland.” Ze lacht: “Dat moet ook met autistische bewoners, anders sta je meteen een punt achter!” 

Lees hier meer verhalen van onze trainees

Veel tijd voor zelfontwikkeling

Het traineeship is een mooie mix van zorgen voor individuele cliënten en werken op de groep. Daarnaast is Arjenne druk met rapporteren en heeft ze veel tijd voor zelfontwikkeling. Ze heeft via Abrona cursussen medicatieveiligheid en BHV gedaan, zodat ze straks als volwaardige kracht aan de slag kan. 

Eens per maand zit ze met haar begeleider, Rika, om haar voortgang te bespreken en daarnaast zijn er de tweemaandelijkse traineebijeenkomsten, waarbij ze samen met andere trainees actuele thema’s bespreekt. “Er komt dan vaak een spreker die iets vertelt over thema’s als social media of seksualiteit. We kunnen dan onderling onze ervaringen delen.” De samenwerking met collega’s vindt Arjenne heel belangrijk. “Mijn collega’s geven me veel positieve feedback, daardoor word je zekerder van jezelf en je kunnen.”

“Echt wat voor mij”

En nu de grote vraag: hoe denkt ze na een half jaar traineeship over de gehandicaptenzorg? Arjenne is enthousiast: “Dit is echt wat voor mij. Vooral het zorgen op een woonlocatie vind ik leuk; je bent bij mensen in huis aanwezig om ze te helpen. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld werken op een dagbestedingsplek. En ik leer veel van de bewoners. Het zijn echt doorzetters; andere mensen hadden het leven met een beperking misschien lastiger gevonden. Zij doen dingen gewoon op hun manier.”

Word jij ook trainee bij Abrona?

Zie jij jezelf ook al werken met verschillende doelgroepen en zo alle aspecten van de gehandicaptenzorg ontdekken? Wil je graag veel bijleren en een stevige basis leggen voor je zorgcarrière? We hebben bij Abrona vaak ruimte voor enthousiaste trainees; van starters tot zij-instromers. Dus solliciteer direct en zet een mooie stap voor je toekomst!

Ja, ik wil zorgtrainee worden!